Een aankoopmakelaar kent de buurt

Waar zitten de beste scholen, de leukste kroegen, welke supermarkten zijn er, hoe zit ’t met het ov? Het zijn vragen die NVM-aankoopmakelaar John de Groot krijgt van klanten die een huis of wijk op het oog hebben. Je kunt veel online vinden, maar niet hoe de sfeer is, of wat de populairste plekken zijn.
 

 

Een aankoopmakelaar kent zelfs de straat

Zelfs op straatniveau en zeker in grote steden, kan een straat twee gezichten hebben; een goed deel en een slecht deel. Een makelaar kent letterlijk de straat, blok voor blok. Hij weet welk deel onrustig is door horeca, waar er maar een heel onhandig smalle stoep is (en dat wil je niet met een kinderwagen) en waar de huizen uitkijken op het park. Dat is jouw voordeel.

 
 

Een aankoopmakelaar weet hoe de buurt zich gaat ontwikkelen

Een buurt ontwikkelt zich. Zo kunnen er bouwplannen gerealiseerd worden en kunnen er bestemmingswijzigingen in de buurt worden doorgevoerd. Het kan maar zo zijn dat jouw droomhuis ineens niet meer zo’n droomhuis is als een kersverse, torenhoge rij appartementen je uitzicht verpest. John de Groot: ‘Als aankoopmakelaar weet je wat er speelt in de wijk, en als ik het niet weet, zoek ik het uit. Bovendien weet een aankoopmakelaar waar hij op moet letten. Leegstaande bedrijfspanden tegenover het huis dat te koop staat? Geen goed teken. Kan maar zo zijn dat de boel naar de grond gaat: dan moet je uitzoeken wat daarvoor terugkomt.’

 
 

Meer kans met aankoopmakelaar

Uiteindelijk komt bijna ál het aanbod wel op funda te staan. Maar een makelaar 'zit nu eenmaal op huizen vinden'' legt John de Groot uit. ‘Soms krijgen we marktinformatie eerder bij ons, gewoon omdat het ons werk is. We zijn allert op waar bouwplannen zijn of waar vergunningen worden vergeven’ De aankoopmakelaar zorgt er dus voor dat je dichterbij het vuur zit.

 
 

Je weet meer

Kennis is macht, zeggen ze toch altijd? Dat geldt ook voor mensen die de huizenmarkt bestieren. John zegt daarover: ‘Als NVM-makelaar kan ik je precies vertellen wat een huis waard is. Een makelaar weet wat een verantwoord bedrag is om te betalen, en we weten ook wanneer het abnormaal wordt.’ Door dat waarde-advies kun je in het eerste selectieproces al een betere keuze maken. Voelt toch lekker.  

 
 

Een aankoopmakelaar heeft bouwkundige kennis

Aan de aankoopmakelaar de nobele taak om de helikopterview uit te voeren tijdens de eerste bezichtiging. ‘Potentiële kopers gaan vaak uit van de bestaande situatie. Wij denken creatief én bouwkundig mee: waar kan er een kamer extra komen, kan deze muur eruit, hoe zit het met die schuur in de tuin?’ Daarnaast zorgt de aankoopmakelaar er vaak voor dat er al vroeg in het koopproces een bouwkundige langskomt om de boel nog een keer te checken.

 
 

Je wordt serieuzer genomen

Juist op deze overspannen huizenmarkt kan bijvoorbeeld een NVM-aankoopmakelaar –vooral bij bezichtiging nummer 1 – het verschil maken. John de Groot noemt kopers zonder aankoopmakelaar, die slecht zijn voorbereid, ‘zwevende kopers’. ‘Die delven het onderspit als de verkoper de luxe heeft om te kiezen met wie hij verder wil onderhandelen.’ Hij merkt het zelf ook: is hij de verkoopmakelaar, dan kiest de verkoper toch liever voor een kandidaatkoper mét aankoopmakelaar. ‘Het betekent dat diegene goed voorbereid is, en dat de kans kleiner is dat de koper achteraf toch afhaakt.’

 

Je kunt sneller schakelen

Je wordt tijdens de bezichtiging verliefd op dat huis. En dan? Dan moet je in de huidige markt veelal snel kunnen schakelen. Een aankoopmakelaar kan gelijk in actie komen, in plaats van dat je hem eerst nog moet zoeken en moet onderhandelen over de prijs. Daarbij: hij zal je al gevraagd hebben naar bijvoorbeeld je financiering. Als je daar nog aan moet beginnen als je verliefd bent, vis je meestal achter het net.