Mijn favorieten

Is je droomhuis wel echt een droomhuis?

Stel: ik heb mijn droomhuis op het oog. Het is wel een oud huis.
Maar als er iets mis is met de fundering, is dat toch niet mijn probleem?

De verkopende partij moet dit probleem toch melden?
Dat hangt ervan af. Als de verkoper weet dat er iets mis is met de fundering van het huis, dan moet hij dit inderdaad melden. Mededelingsplicht of informatieplicht, noemen we dat. Als de verkoper zijn woning te koop aanbiedt, vult hij een vragenlijst in. Daarin beantwoordt hij vragen als: hoe is de staat van het onderhoud aan de woning? Hebben de buren recht van overpad? Zijn er gebreken? Maar dat is slechts de helft van het verhaal. Want wat veel mensen niet weten, is dat je als koper ook een onderzoeksplicht hebt.
 

Wat houdt dat in, zo’n onderzoeksplicht?

Dat betekent dat je als koper zelf ook verplicht bent te onderzoeken, hoe het met de staat van het huis, dat je op het oog hebt, is gesteld. Zeker als daartoe een aanwijzing is. Wat is dan een aanwijzing? Een voorbeeld. Er loopt een dikke scheur in de buitengevel achter de weelderig groene klimop waarmee het huis is begroeid. Alleen: die scheur is door die klimop niet te zien. De verkoper heeft de scheur wel gemeld bij het invullen van de vragenlijst. Hij heeft dus netjes voldaan aan de mededelingsplicht. Maar hoe ernstig die scheur is, dat weet de verkoper niet. Het zou zomaar kunnen dat de scheur is ontstaan als gevolg van een probleem met de fundering. Dat moet dan onderzocht worden. De scheur is voor de koper namelijk een aanwijzing voor een mogelijk probleem, en dus het startsein voor de onderzoeksplicht.
 

Laat je niet verrassen

Wanneer je als koper geen onderzoek hebt ingesteld, kan dat gevolgen hebben. Voorbeeld: als blijkt dat de scheur in de muur is ontstaan omdat er iets mis is met de fundering, kan dat je geld kosten. Volgens de onderzoekplicht moet je als koper de oorzaak van de scheur achterhalen, want de verkoper heeft die scheur vooraf gemeld.

Samen op zoek naar jouw droomhuis.

Het is dus zaak om scherp te zijn bij de aankoop van je huis. Zo voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Welke bouwkundige gebreken moet je als koper laten onderzoeken? Mag je de woning uitbouwen, bijvoorbeeld met een dakkapel? En hoe is de staat van onderhoud? Een NVM-aankoopmakelaar is bekend met al dit soort vragen. Zo komt jouw droomhuis een stuk dichterbij.

 

Je krijgt méér voor elkaar met een NVM-makelaar. Kijk voor meer informatie op nvm.nl